Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA JCB Diners ViaBill MobilePay PayPal American Express Discover E-Check

Solfakta og solbeskyttelse

I Danmark har der i mange år været tradition for at nyde solen i fulde drag. Ofte nok også mere end godt er. Tendensen gennem de senere år er dog at flere og flere bliver opmærksomme på, at man skal beskytte sig mod solens skadelige stråler.

Hvad er UV-stråler og hvordan påvirker de os?

Solens ultraviolette stråler (UV) kan hverken ses eller føles af mennesker. Det er de stråler, der bruner vores hud, men de kan også skade huden og øge risikoen for hudkræft. Man skelner mellem tre forskellige slags UV-stråler.
UV-A trænger dybere ned i huden og kan give tidlige tegn på ældning(rynker) og skader på øjnene og i huden.
UV-B stråler gør huden tykkere og er årsag til solskoldning og soleksem og på langt sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden. UV-B strålingen er kraftigst omkring ækvator, hvor solen står vinkelret på jorden.

UV-C er solens farligste stråler. Men UV-C når ikke ned til jordens overflade, da de absorberes af ozonlaget i atmosfæren. Ozonlaget er stadigt intakt over Skandinavien. Læs mere om UV-stråling på DMI. Faktisk er kræft i huden den hyppigste kræftform i Danmark. Heldigvis er den sjældent dødelig, men hvorfor tage chancen, hvis der er mulighed for at forebygge? Der er en øget risiko for at udvikle kræft i huden, hvis man i barneårene har haft mange solskoldninger.

Kræftens Bekæmpelse har 4 nemme solråd, som lyder

  • Siesta (pause fra solen særligt mellem 12 – 15, hvor uv-indexet er højest)  
  • Solhat   
  • Solcreme 
  • Sluk solariet 

Hvad står uv-index for? Det er et mål for styrken af den uv-stråling der kommer fra solen. Når uv-indexet er mere end 3 skal man beskytte sig med de tre førstnævnte solråd. På https://www.dmi.dk/dmis-vejrprodukter/uv-indeks/ kan du dagligt tjekke uv-indexet.

Følger du og familien de 4 solråd er i godt rustet til at sikre den bedste oplevelse i solen. For solen er jo fantastisk og uundværlig.

Hvordan beskytter man sig mod solen?

I dag har mange forældre taget til sig, at det er let at beskytte børnene med uv tøj, solhatte, solcreme og solbriller På den måde er de med til at forebygge skader i huden og øjnene. Når børnene har uv tøjet på, er man sikker på, at de er tilstrækkeligt beskyttet mod solen. Selv følgelig skal man stadig være opmærksom på at smøre rigeligt med solcreme på de steder, hvor tøjet ikke dækker.

Uv tøj fås i mange farver, størrelser og modeller. Det mest kendte og populære er uv badetøj, som ungerne har på, når de opholder sig uden døre f.eks i haven, ved stranden og poolen. Soltøjet er lavet af et let materiale med en UPF på 50 + ,( Ultraviolet Protection Factor). UPF angiver hvor godt materialet beskytter mod UV-A og UV-B stråling. Det uv tøj, som Smartsunwear.dk forhandler er mærket efter australsk og newzealandsk standard AS/NZ 4399:1996, og bærer betegnelsen fremragende beskyttelse. Uv tøjet tørrer hurtigt og er behageligt og køligt at have på, selv når der er meget varmt.

Solhatte 
fåes i alle afskygninger. De som beskytter barnet bedst er de såkaldte legionærhatte, hvor både nakke, ansigt og ører er beskyttet. De findes naturligvis også med solbeskyttelsesfaktor 50 + i samme materiale som uv dragterne.

Solbriller og børn. De fleste voksne bruger solbriller, dels som smart tilbehør, men også fordi solen er skarp og dens stråling kan give skader på øjnene. Der findes en del gode solbriller til børn på markedet. Når man vælger solbriller til børn, skal man sikre sig, at de giver 100% uv-beskyttelse, og at de sidder tæt til øjnene, så der ikke kommer sol ind fra siderne. Solbrillerne fra Zunblock og BabyBanz, som vi fører hos Smartsunwear.dk er netop af denne type.
Badesko i en lækker, blød neopren kvalitet med gummisål er en del af det fuldendte beskyttelsesoutfit. Med skoene på børnenes fødder har du ingen børn, som klager over at sandet er for varmt og stenene på stranden og i vandet er for skarpe eller hårde at gå på.

Hvilken solcreme skal jeg vælge?

På alle solplejeprodukter er der påtrykt SPF(Sunscreen Protection Factor). SPF angiver hvor godt produktet beskytter mod UV-B stråling. Anvender du f.eks. en solcreme med faktor 15 kan du opholde dig 15 gange længere i solen, end hvis du var ubeskyttet. Hvis du vel og mærket smører med den rigtige mængde. Smører du med for lidt solcreme falder beskyttelsen betydeligt. Statistikken viser at mange danskere ofte kun smører sig med en fjerdedel af, hvad de burde. I praksis betyder det, at en SPF 15 beskytter som SPF 2.

Det er altid vigtigt at smøre børnene og sig selv godt ind i solcreme, inden ophold i solen. Solcremen skal være mindst faktor 15, vandfast og beskytte mod UVA- og UVB- stråler. Der skal anvendes ca. en barnehåndfuld (20 ml) til en barnekrop. En voksenhåndfuld til en voksen(40 ml). En flaske med 200 ml. rækker altså kun til en enkelt dag på stranden for en hel familie.

En solcreme med faktor 25 giver 96 % beskyttelse mod solens stråler - en faktor 15 giver 93 % beskyttelse. Der er altså kun ganske lidt forskel og det er mest af alt et salgstrick, når producenter forsøger at sælge os solplejeprodukter med høje faktortal. Alfa og omega for optimal beskyttelse er at anvende den rette mængde solcreme.

Hos Smartsunwear.dk har vi valgt også at have solplejeprodukter, da vi mener at både børn og voksne har fortjent det bedste for huden. Plejeprodukter der er fri for parabener, pthalater, parfume og mange andre skadelige stoffer.

Efter ophold i solen, kan det være rart at blive smurt med Aftersun lotion, som både køler og giver fugt til huden. Samtidig er den med til at bevare kuløren i længere tid.

Hvad gør jeg hvis mit barn eller jeg selv er blevet solskoldet?

Der er ikke så meget at gøre ved det, når skaden er sket, men følgende råd kan virke lindrende
- Klude dyppet i lunkent vand eller mælk(fedtet i mælken virker lindrende). Kludene lægges på de solskoldede
  områder i 20 minutter, gentages hver 2. til 4. time.

- Et kølende bad, lunken vand er bedst

- Påsmøre en kølende after sun lotion f.eks. med Aloe vera

- Undgå solen de næste par dage.

 

Hvad skal jeg vælge heldragt eller to delt sæt?

Det er jo meget en smagssag - spørg evt. barnet, tit har de en mening om, hvad de bedst kan lide. 

De to-delte sæt har den fordel, at det er nemt f.eks. at skifte ble eller for barnet at komme på toilettet. Ligeledes kan sættet bruges hver for sig, f.eks. kan det være ok at bade kun i bukserne og bruge blusen, når barnet opholder sig i solen på land - selvfølgelig kan blusen også anvendes i vandet.

Heldragterne sikrer, at hele kroppen er beskyttet mod solens stråler, uanset hvor meget barnet bevæger sig glider tøjet ikke op. Det er også lettere(for forældrene) med heldragt, hvis barnet er af den type, som ikke syntes, at det skal have tøj på, så er heldragten lidt sværere for barnet at tage af selvstændigt. På mange heldragter sidder lynlåsen på ryggen.

Lange ærmer og ben eller bare lange ærmer er igen et temperamentsspørgsmål. Har barnet meget sart hud, er det dejligt at kunne sikre barnet mod solskader ved lange ærmer og ben. Mange vælger også blot de lange ærmer, som sikrer at de dele af kroppen, som er mest i sollyset er godt beskyttede. Selvfølgelig er der stadig brug for solcreme på de ikke beskyttede steder. Men brugen af solcreme kan minimeres og det er meget rart for alle parter. Forældrene kan slappe af med god samvittighed og vide, at barnet er beskyttet med soltøjet på og ungerne slipper for det klistrede solcreme alle steder. 

Tænk på om du skal vælge soltøj i skarpe klare farver - det gør det lettere at holde øjet med barnet. Barnet er mere "synligt" , når det bevæger sig rundt både i vandet, på stranden og andre menneskefyldte steder.

Vigtigt: Husk altid at skylle badetøjet efter brug, da forskellige stoffer i solcreme kan opløse elastanen i Soltøjet, så tøjet mister sin elasticitet og også noget af uv-beskyttelsesfaktoren.

 

Hvad betyder Oeko-Tex Standard 100?

Al uv-tøj hos Smartsunwear.dk er mærket med Oeko-Tex Standard 100. Hvilket også kan oversættes til TILTRO TIL TEKSTILER. Oeko-Tex er verdens førende sundhedsmærkning for tekstiler. Mærket viser, at varen er godkendt i.f.t. de krav den internationale Oeko-Tex forening har stillet. Tøj mærket med Oeko-Tex er tøj, som ikke indeholder sundhedsskadelige kemikalier. Oeko-Tex mærket tøj mindsker risikoen for hudirritation, kræft eller anden skade på kroppen. De mærkede varer koster ikke nødvendigvis mere end andre varer. Tøjet er testet af et uvildigt institut. Kravene opdateres løbende i.f.t. den nye viden og forskning som hele tiden foretages på området.I Danmark har man tidlgere anvendt udtrykket Øko-Tex, dette er ikke længere tilladt. Dette for ikke at skabe tvivl om, at der udelukkende er tale om en sundhedsmærkning for tekstiler og ikke miljømærkede tekstiler eller økologiske tekstiler.